Blog T'baik CapAyam D M'sia!

Kes Murid Gunting Lidah Sendiri, Guru Dedah Kisah Sebenar Yang Mengejutkan Orang Ramai!

post-feature-image

Sebelum ini kecoh apabila ada seorang pelajar Sekolah Rendah Bukit Tinggi, Klang yang berusia 8 tahun telah dipercayai dibuli oleh rakannya sehingga dia dipaksa untuk menggunting lidahnya sendiri.

Malah, kejadian ini telah mendapat perhatian orang ramai sehingga menganggap perbuatan tersebut amat seksa dan kejam. Namun, guru sekolah berkenaan telah tampil berkenaan isu tersebut dan mengakui bahawa tiada kes buli yang disebut-sebutkan itu.

Ini merupakan penjelasan dari guru sekolah berkenaan yang tersebar di aplikasi WhatsApp. Malah, dipercayai sumber ini bukan rekaan semata-mata. Jom baca penjelasan guru ini.

Hari Khamis itu, memang ada dua insiden. Insiden pertama memang berlaku pada waktu rehat, insiden kedua berlaku dekat dengan waktu nak balik.

Yang kes dia ini, berlaku pada waktu nak balik lebih kurang dalam jam 6 petang. Ustazah itu masuk dan selepas budak-budak bagi salam, baca doa pula. Macam biasa.

Selepas baca doa, ustazah itu ada tegur 2, 3 orang budak baca doa tak betul. Ustazah itu pergi dekat dengan budak yang baca doa tak betul itu untuk talaqqi'lah kononnya.

Tak semena-mena budak itu menangis dan ustazah itu pun berasa pelik, kenapa budak lain yang kena tegur, dia pula yang menangis. Masa itu, barulah nampak mulut budak itu berdarah sambil pegang gunting.

Dipendekkan cerita, memang tidak wujud pun pembuli itu dan tidak berlaku sama sekali kes buli itu. Masalahnya, pihak atasan (pihak sekolah) tidak membenarkan kita membuat laporan polis. Selepas itu, polis pula seakan percaya dan masuk on their side.

Masalahnya, budak itu uztazah yang ajar dia dari bulan Januari pun dia tak boleh cam. Sekarang ini, pihak Forensik siap datang ke sekolah untuk periksa tandas.

Pihak Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dan Jabatan Pendidikan Negeri Selangor (JPNS) tak benarkan kita buat laporan polis. Itu yang membuatkan kita rasa geram.

Tetapi tadi PK petang, ustazah yang terlibat dalam kejadian dan guru kelas murid terbabit pergi juga buat laporan polis bagi pihak diri sendiri.

KPM kata nak tunggu pihak polis selesaikan siasatan dulu, baru akan ambil tindakan seterusnya. Sekarang ini, pihak Forensik pergi periksa sampai ke tandas konon-kononnya budak itu dibuli di tandas untuk cari bukti. Kasihan, menyusahkan orang betul. Disebabkan cerita yang direka-reka, banyak pihak yang terlibat. En Hud, pening kepala.

Yang ini, mak dia saja yang pandai reka cerita, dia dok provok anak dia. Budak ini kelas hujung, jadi faham-faham sajalah macam mana budaknya.

Sekarang ini, OCPD Klang sudah 'panas bontot'. Selepas cikgu-cikgu itu buat lapor polis tadi, baru mereka macam okay sikit dengan pihak sekolah.

Kami, cikgu-cikgu sesi petang memang bersatu hati. Tadi pun setengah hari di sekolah sebab nak bincang apa yang patut dibuat. Kalau perlu gunakan khidmat peguam, kami sanggup 'tong²' duit. -sensasi.org
Tag : Isu Semasa
2 Komentar untuk "Kes Murid Gunting Lidah Sendiri, Guru Dedah Kisah Sebenar Yang Mengejutkan Orang Ramai!"

ustazah ustazah semua jangan nak lepas tangan pasal anak murid, jangan nak menyalahkan orang lain pulak, mak bapak percayakan guru-guru sekolah, jadi biar polis yang siasat. kenapa babitkan budak kelas belakang, depan ke belakang ke semua kena ajar, mereka tu semua budak, yang ada otak dan fikiran ialah ustazah ustazah semua.

Isunya di sini bukan nak beza2kan kelas atau kategori murid, budak kelas belakang biasanya amat aktif, kdg2 letak gunting kat mulut ni biasa mrk buat..jadi tergunting lidah bukan satu perkara menghairankan. Jadi masalahnya sekarang ibu bapa memutar fakta dan menyalahkan guru ... pihak polis pula menjalankan siasatan bagi membuktikan dakwaan wujud kes buli waktu PDP. Jika benar, maka ustazah itu akan dipersalahkan. Memang polis profesional, tunggulah keputusannya, siapa fitnah siapa...

Back To Top